Passengers - Pasagerii 2016. Filmul.

Pe 21 Decembrie va avea premiera in SUA iar pe 23 Decembrie in Romania filmul Passengers - Pasagerii, o productie 2016 regizata de Morten Tyldum, un regizor norvegian absolvent al School of Visual Arts, renumita scoala americana de arte vizuale. De ce am mentionat acest aspect? Veti descoperi singuri in articol...

Passengers (Pasagerii) - un film care...


...ii are ca protagonisti pe Jennifer Lawrence si Chris Pratt, doi dintre cei mai in voga actori ai Hollywood-ului. Pe Jennifer Lawrence o cunoastem din "Hunger Games/Jocurile Foamei", iar pe Chris Pratt din blockbuster-ul "Jurassic World" din 2015; desigur, cei doi au jucat in mai multe productii, dar, din cate am realizat, aceste roluri i-au propulsat ca actori principali in Passengers - Pasagerii.

Passengers - Pasagerii - 2016

Passengers - Pasagerii - actiunea

Am avut sansa de a viziona in avanpremiera aceasta productie adusa in Romania de Intercomfilm; nu oricum ci in 3D, iar acest "amanunt" a facut ca secventele sa fie cu atat mai spectaculoase.
Chris Pratt si Jennifer Lawrence interpreteaza rolurile unor pamanteni, Jim si Aurora, care calatoresc cu nava Avalon catre Homestead II, o planeta indepartata la care vor ajunge abia peste...120 de ani, timp in care se vor afla intr-o stare de hibernare. In timp ce toti prietenii si cunoscutii lor vor fi murit de mult pe Pamant, Jim si Aurora, alaturi de restul celor 5000 de pasageri si membri ai echipajului aflati la bordul Avalon, vor ajunge la destinatie, o colonie a companiei Homestead, acolo unde vor incepe o noua viata. Nava este setata pe autopilot, astfel incat absolut toti oamenii aflati in capsulele de hibernare sa ajunga la destinatie la aceeasi varsta si stare de sanatate ca atunci cand au inceput calatoria. 
Ideea colonizarii spatiului nu este noua si am mai intalnit-o si in Interstelar. Diferenta intre cele doua filme este insa imensa in materie de efecte speciale si cadre vizuale in favoarea lui Passengers.
Pe drum, cam dupa 30 de ani de calatorit prin spatiu, Jim se trezeste din hibernare si constata ca este singurul pasager care s-a trezit, in restul celor 5000 de capsule oamenii continuandu-si hibernarea si calatoria catre Homestead II fara sa aiba habar despre ghinionul lui Jim sau despre problemele navei.
Defectul care a facut ca Jim sa se trezeasca cu 90 de ani mai devreme nu este insa singurul care avea sa se intample pe Avalon iar nava isi continua drumul, defectandu-se putin cate putin pe masura ce calatoreste in spatiu.
Singurul pamantean treaz de pe nava, Jim, incearca sa isi umple timpul incercand toate metodele de distractie pe care cei 5000 de oameni le-ar fi avut la momentul cand s-ar fi trezit cu doar 4 luni inaintea ajungerii la destinatie. Il vedem incercand cabinele de lux (da, separarea pe criterii de clasa sociala sau de avere exista si in ideea scenaristilor Passengers/Pasagerii), salile de sport, barul navei (acolo unde intalneste pe robotul umanoid Arthur) ba chiar si prin...spatiu, acolo unde Jim iese folosind un costum de astronaut, bine legat fiind cu un cordon spatial de nava Avalon - un prilej bun pentru un bungee-jumping spatial, nu-i asa?

...

Timp de 1 an Jim a fost singur pe nava si a incercat tot posibilul sa isi omoare timpul sau sa nu se omoare pe el la gandul ca avea sa se sfarseasca oricum pe nava, in timpul calatoriei, in timp ce restul oamenilor s-ar fi trezit atunci cand trebuiau sa se trezeasca, cu 4 luni inainte de a ajunge pe Homestead II, abia peste 90 de ani. Mai mult, a incercat toate metodele pentru a intra inapoi in starea de hibernare in capsula sau sa deschida (fara succes) usa de la compartimentul echipajului, acolo unde, spera el, ar fi descoperit o solutie pentru a intra inapoi in starea de hibernare. 
In acest timp Jim ajunge sa o descopere pe Aurora, una dintre pasagerele aflate pe nava, din fisierele video stocate in compartimentul corespunzator. Ii citeste articolele (Aurora fiind scriitoare pe Pamant) si incepe sa se indragosteasca de ea... Toate bune si frumoase numai ca Aurora inca se afla in hibernare, in capsula sa, iar nava incepe sa se dezintegreze...





Passengers - Pasagerii. Impresii personale

Filmul este impresionant prin ideea sa, prin modul in care ajunge sa te faca sa te intrebi mereu ce ai face sau ce ai fi facut intr-o anumita situatie si prin modul in care reuseste sa iti aduca spatiul in prim plan. Totul in acest film este despre relatii (asa cum nu te-ai fi putut gandi vreodata la ele), decizii de viata si de moarte (la propriu) si...spatiu, iar ultimul lucru i-a iesit atat de bine lui Tyldum incat consider ca este cel mai bun film din punct de vedere al efectelor speciale si al privelistilor spatiale - pur si simplu regizorul norvegian ne arata ca exista atata frumusete in spatiu incat ti-ai putea lejer petrece o viata intreaga admirandu-le.

"A hell of a life", asa cum spun personajele la un moment dat desi stiu ca isi vor petrece restul vietii pe acea nava admirand "peisajele" Universului...

Recomandare

Cautati-l si vizionati-l. Este unul dintre cele mai bune filme SF si nu numai pe care o sa le fi vazut voi vreodata. Pur si simplu iti ramane acolo, in minte, continuand sa te intrebi despre viata, rostul si rolul ei, decizii morale, calatorii, spatiu, Univers... 
A! Si despre ce ai fi facut intr-o anumita situatie sau alta...dar despre acestea, va las pe voi sa le descoperiti!


Comentarii

  1. Chiar sunt curioasă acum să văd cum e filmul. Chiar par interesanți actorii. :))

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Transformă-ți grădina într-o oază de relaxare cu Biano!

Sanatate de la Sano Vita

O poveste despre Ea si Pantofii ei sport