Cum imi imaginez o casa a viitorului

Ati observat? Desi deja sunt disponibile tehnologiile "viitorului" in multe domenii, acestea nu se aplica din diferite considerente: motorul electric a fost inventat de Faraday in 1821 si cu toate acestea doua secole mai tarziu inca inghitim noxele de la motoarele pe baza de combustibili fosili, noxe care otravesc mediul inconjurator! Astfel, din pacate, autoturismele electrice apartin (inca) viitorului iar antreprenorul Elon Musk depune mari eforturi sa convinga o planeta intreaga ca masinile electrice si autonome precum Tesla trebuie sa devina o obisnuinta pe sosele...
La fel si in cazul locuintelor - inca se construieste mult, prost si uneori fara rost (asa cum ne demonstreaza existenta oraselor-fantoma din China, de exemplu); in plus, in timp ce oamenii se plang de faptul ca intretinerea caselor ii costa din ce in ce mai mult si ca anveloparea genereaza umiditate odata cu limitarea pierderilor de caldura si favorizeaza in acelasi timp aparitia igrasiei sau mucegaiului pe pereti, exista tehnologii ecologice care sunt la indemana oricui dar care nu se aplica - fie din vina antreprenorului care nu le cunoaste sau, daca le cunoaste, doreste sa minimizeze pe cat posibil costurile cu investitia si sa maximizeze profiturile, fie din vina viitorilor proprietari care nu depun suficient efort in a se documenta in legatura cu posibilitatile pe care le au atunci cand isi construiesc o casa.

Stiati ca exista deja profesionisti care stiu sa proiecteze "case ale viitorului"? 

Da, sunt firme specializate si cu experienta in intocmirea unor proiecte de case "ale viitorului". Un astfel de proiect tehnic complet nu costa atat de mult pe cat v-ati putea inchipui insa nu costul este important ci modul in care este acel proiect realizat - daca tot iti construiesti o casa a viitorului, macar sa iti intocmeasca proiectul niste profesionisti care se pricep...asa cum sunt cei de la AIA Proiect, de exemplu...



O casa a viitorului ar fi in primul rand proiectata pentru a se adapta nevoilor proprietarilor, dar avand in acelasi timp in vedere un consum cat mai mic de energie. Desigur, acum pare ceva prea indepartat pentru a fi atins, insa tehnologia deja exista! In plus, Uniunea Europeana solicita ca din 2020, adica in mai putin de 4 ani, toate proiectele imobiliare sa fie facute astfel incat sa respecte cerinta NZEB (zero consum de energie).
Sa nu ma intelegeti gresit - nu trebuie sa ne preocupe reducerea costurilor de intretinere a unei locuinte sau sanatatea noastra si a celor din jur doar pentru ca asa spune o lege europeana. NU! Ca locuitori ai acestei planete, cu totii ar trebui sa fim din ce in ce mai preocupati de viitorul nostru, al copiilor nostri si de protejarea mediului inconjurator! Avem aici in vedere trei tipuri de actiuni distincte:
  • reducerea energiei consumate pana la cat mai aproape de zero
  • folosirea unor tehnologii nepoluante si prietenoase cu mediul inconjurator
  • producerea energiei necesare locuintei prin folosirea majoritara a resurselor naturale ale planetei - lumina soarelui, forta vantului - care sunt practic inepuizabile!
Suna complicat? Haideti sa le luam pe rand, simplu, la modul practic...

Cum imi imaginez eu o casa a viitorului?

Neaparat spatioasa, dar spatiul interior gandit nu ca pe o mare cutie de beton ci ca pe o continuare a mediului inconjurator! Casa trebuie sa "respire" chiar daca este perfect etanseizata prin anvelopare, astfel incat neaparat va trebui prevazut un recuperator de caldura aer-aer care sa fie "plamanul" imobilului; daca acesta este ajutat si de un sistem de ionificare si ozonificare a aerului, proprietarii casei ar putea beneficia in interior de un aer cum numai pe crestele muntilor mai intalnesti!

Recuperator de caldura aer-aer




In acest mod vom putea raci aerul care intra in casa din exterior fara sa mai apelam la solutii energofage, pe timp de vara - cum spuneam, reducerea consumului de energie trebuie sa fie pe primul plan, la fel ca si folosirea unor tehnologii cat mai prietenoase cu mediul!
"Plamanul" reprezentat de acest recuperator il vad completat si de plantele de interior care sa extraga dioxidul de carbon din aerul pe care il respira proprietarii casei si sa produca oxigen; deja simtiti cum "muntii" se muta in sufragerie, nu?

Inspirati...expirati...inspirati...expirati...! 

Bine, daca va aflati pe strada, in trafic, nu va sfatuiesc sa o faceti...asteptati macar pana va construiti fiecare cate o casa a viitorului si abia apoi... :-)

La fel de importanta la o astfel de casa a viitorului este si folosirea tehnologiilor "verzi" pentru reducerea la minim a consumului de energie electrica din surse conventionale - proiectarea unui sistem de incalzire/racire a locuintei prin utilizarea tehnologiei de recirculare a apei calde/reci, utilizarea unor panouri solare pentru incalzirea apei, a turbinei eoliene care sa genereze energie pentru aparatura electrocasnica si, bineinteles, utilizarea iluminatului interior pe baza de becuri led, pe timpul noptii sau pe timpul zilei, acolo unde nu este suficient iluminatul natural.
Nu in ultimul rand, o casa a viitorului ar trebui sa utilizeze aparatura electrocasnica de tip A, de la frigider si pana la televizor sau aspirator, dar si sa se adapteze inteligent la necesarul celor care locuiesc acolo - de ce ar trebui sa tin luminile aprinse in toata casa doar pentru ca sa "vad pe unde merg" daca tot s-au inventat senzori de prezenta care "aprind" becurile led dintr-o incapere in momentul in care proprietarul se afla in interior? 

In loc de concluzie...


O casa a viitorului? O casa inteligenta, o casa care sa nu consume energie din surse conventionale, o casa al carui spatiu optimizat sa se umple de aer ca pe crestele muntilor...acum ati inteles?

Casa ROD (copywright AIA Proiect)


Culmea este ca aceste "case ale viitorului" deja exista si pot fi extrem de usor proiectate de adevaratii profesionisti. Pacat ca nu stim sa profitam de tehnologiile verzi si mai ales nu stim sa protejam mediul pentru generatiile ce vor urma...

Acest articol a fost scris pentru proba AIA Proiect din cadrul competitiei SuperBlog 2016. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Transformă-ți grădina într-o oază de relaxare cu Biano!

Sanatate de la Sano Vita

Cum am invatat sa vorbesc "retelistica"...